antarktis naturfoto colibri flyvende dachs ismåke svalbard leopard himalaya nepal fiskeørn blåstrupe norske skillingsmerker  


afrika

dovrefjell

svaner

andre motiver / reiser

kulturminner


Naturfoto er tema for disse sidene. - Bilder av fugler, dyr og landskap fra forskjellige steder i verden. Dessuten bilder av kulturminner og minner fra reiser i mange land.  Bildene er ordnet etter områder og motiver.

Møt meg også på sosiale medier:


         

Dovrefjell, stjernehimmel
En eventyrlig stjernehimmel over hytta på Dovre,
krydret med nordlys over Hjerkinn.
The fascinating Milky Way flavored by a touch of  the Nordic Light, made it impossible to go to sleep this October night!
Ref: D4S5832. 18.10.2018.

blåstrupe dovrefjell
Blåstrupen: Den vakreste fuglen og den beste sangeren på Fokstumyra på Dovre! Bildet er tatt i mai  2018 med D850 + 800/5,6.
Ref:  KGA-7180.


naturbilde lofoten
Lofoten - eventyrlig lys, og eventyrlige opplevelser å ta med sydeover etter nok en fin tur!
Ref: KGA_3271.

havørn
Visiting Ole Martin Dahle and his sea eagles in Flatanger is a feel-good experience indeed. Meeting friends and enjoying a wonderful mix of photo opportunities and nature, is a perfect setting for a weekend!

gråspurv i vannbad
Birds are not unlike humans when it comes to fighting over  limited fresh water resources.
Rent vann kan være en dyrebar resurs,
verdt å kjempe om.  Særlig på dager med 25 grader pluss!
Ref: D4S7421.


traner fra Hornborgasjøen
13,000 cranes are preparing for a new day at Hornborgasjön in Västra Götaland, Sweden. They willingly perform all kinds of drills. Most often things happen in a huge crowd at the same time. The photographers challenge is then to isolate some of the actors apart from the busy crowd, to avoid jumbly images. Ref: D4S4658.

bilkirkegård
Nature claims everything back. This Saab, once the family's pride, now for many years in full disintegration, giving more space to the surrounding  weeds and undergrowth..


sea eagle havørn
Havørn i solnedgang. Vi hadde en veldig interessant  tur hos Ole Martin Dahle i Flatanger noen dager i Mai 2016. Nydelig vær og mange flotte ørnestup.
Ref: D4S4754 og D4S4481.

A visit to Flatanger is always a pleasure. Going out by boat, in order to follow the sea eagles in their plunges from high up onto the surface of the sea, is breathtaking. And, if lucky, you may bring home some nice images on your CF-card as well.

Villrein i Forolhogna
Villreinflokk på vandring i bjørkeskogen. Forolhogna nasjonalpark 27. september 2015.

isbjørn svalbard
A polar bear trying to avoid seeing ugly nature photographers in Hornsund, July 2015. Ref:  D4S5669.svanepanorering

You are welcome to see other swans here!
Ref: pan3116.


adelepingviner antarktis
Adele penguins can't fly I'm told. It doesn't always seem to be true. Gourdin Island, Antarctica November 30. 2014. You are welcome to visit my page featuring pictures from this trip!

Av og til kan det se ut som om adelepinviner virkelig kan fly. Fra en tur til Antarktis i november 2014.

Se flere bilder fra denne turen til Antarktis!Leopard panorering
Eventyrlige Afrika! Alltid en stor opplevelse å komme tilbake. Denne gangen på tur med Bent Olsen + 10 andre forografer i november 2013.
Jeg hadde håpet at denne leoparden ville løpe litt for å glede fotografen, men den gikk ganske langsomt. Lukkertiden ble tilsvarende veldig lang!
Se noen av bildene fra denne turen!

Ref: DSC8398.
Se flere bilder av leopard!fuglebad i hagen

Vi har hatt en enstående sommer. Fuglene i hagen måtte få et improvisorisk badekar. Det ble flittig brukt!


 elgokse fra denali, alaska
Gratis tur til Alaska er flotte saker!
Stor takk til bladet Villmarksliv som spanderte turen på meg etter å ha vunnet NM i naturfoto 2011.
Det var ganske sterkt å tusle rundt i bushen med enorme elgokser tett innpå.  Ref: KG24100.

Se flere bilder fra Alaska!rype i vinterdrakt, stegg
En tur til Tromsø på "rypejakt" siste helgen i mars 2012, viste seg å gi noen brukbare resultater. Vår trivelige og høyt kvalifiserte guide, Ketil Olsen, sørget for at mye iherdig leting til slutt ga oss uttelling.
Nikon D3S, 500/4, f4,5 1/2500, ISO 1000.
Ref: KG20177.


flyvende dachs
Orvar, "Den flyvende dachs",  døde 6. 4. 2012.
Det har vært en glede å ha en slik venn i 15 år! 
Ref: R9276.
naturfoto hare
Værforholdene varierer enormt i Finnmark vinterstid. Det gjør det ekstra spennende for en naturfotograf.

15. mars 2012: Vi har hatt noen fine dager på Rolvsøy for å forsøke å få noen bra bilder av vinterhare. Mulighetene har variert svært mye, med været som den mest interessante variable. Slik ble bildene vi har fått svært forskjellige fra dag til dag. Hard vind med snøføyke kan gi veldig spennende bilder om alt klaffer…
Nikon D3S, 300/2,8 f 6,3 1/1600, ISO 2000.
Ref: KGA0855.

gorilla, rwanda
Her kan se flere bilder av fjellgorillaer fra Rwanda i februar 2012!


En silverback er en temmelig  fryktinngydende skapning når den kommer settende ut av buskene. Da blir det ikke mye tid til planlegging og kamerainnstillinger. Man klemmer av med det man har, samtidig som man respektfullt trekker seg tilbake.

Motivvalg og rekkefølge på bildene på disse sidene er litt tilfeldig. Hensikten er å kunne vise et utvalg av det store antall naturbilder som har samlet seg opp gjennom noen år. Noen av bildene tar jeg med fordi jeg synes de er bra, og noen fordi jeg synes at det de viser er interessant. Jeg tar også med noen bilder fordi de kan være utgangspunkt for bildekritikk: Hva skal til for at et bilde kunne blitt enda bedre, for eksempel ved å ha valgt et annet kamerastandpunkt, en annen blender eller lukkertid.

Jeg hadde en tur til Rwanda i februar 2012.


bilde av pingviner fra antarktis
Siste gullbilde jeg fikk i fotokonkurransen "fotojakta" i Villmarksliv 2011. Bildet er tatt 14.11.2008,
Syd Shetlandsøyene i Antarktis. Ref: B8Y2208.Det er med naturbilder som med frimerker:
Hva skal du med alt sammen om du ikke kan vise dem til noen?

Du finner linker til en del av disse sidene i raden ovenfor og i kolonnen til venstre.

Natur&Foto fotokonkurranse, Nordic Photo Contest 2011Kjempestas å få sitt bilde på forsiden av boken med de premierte naturbildene i Natur&Fotos fotokonkurranse "Nordic Nature Photo Contest 2011! Bildet prydet også forsiden på WWF-kalenderen for 2012.Ref: B8Y7456.
Det er klart jeg er stolt av å få bildet mitt på forsiden av premielisten for Natur&Fotos fotokonkurranse "Nordic Nature Photo Contest 2011!
Juryen må ha hatt sans for bilder med humoristisk innhold.

Bildet ble premiert, men nådde ikke helt til topps i den endelige finalen.
 
- Men hva gjør vel det, når bildet pryder forsiden på en trykksak som inneholder så mange av toppbildene fra Nordens beste naturfotografer!wilderbeasts crossing mara river
Hundretusenvis av gnu krysser Maraelven i løpet av noen få dager i september. Det var for å se dette vi dro nedover. Et inferno i støvrøyk og skumsprøyt med et antall krokodiller som aktive deltagere. En slik setting kan være veldig spennende for en fotograf!
Se flere bilder fra Masai Mara!Det har blitt mange turer til Svalbard opp gjennom årene. Det er rart med det; har du først vært der, lengter du alltid tilbake! Denne sovende isbjørnen traff vi i Hinlopenstredet sommeren 2010. Dette var den beste av mine 12 båtturer på Svalbard siden 1999. I løpet av 10-dagers-turen med M/S "Stockholm" fikk vi se 42 forskjellige isbjørner. Den legendariske ishavsskipperen Per Engwall fra Gøteborg var en helt avgjørende faktor for denne suksessen!
Se flere bilder fra Svalbard!

naturfoto svalbard isbjørn på blåis
Denne isbjørnen var ikke mer stresset enn at han la seg til å sove, til tross for aktivt arbeid på dekk med stativer, kamera og urimelig lange objektiver. Ref: N8D1411.

Interessen for naturfotografering og naturbilder har hatt en betydelig oppblomstring etter den digitale fotorevolusjonen. Jeg gikk ganske tidlig over til å fotografere digitalt, etter å ha vært litt til og fra som naturfotograf i mange år med filmbaserte kamera.

øyenstikkerØyenstikker i motlys. Et av de bildene jeg valgte ut blant flere tusen opptak som ble gjort i dette prosjektet.
Ref: R4326.

Digitale kamera har åpnet for en helt ny måte å fotografere på: Ta tusenvis av bilder, bruk et par prosent av dem, og kast resten.

Du måtte antagelig ha knust sparegrisen for å kunne ta et tilsvarende bilde i den tiden hvor film var eneste alternativ. Sammen med Carsten Arnholm, sensommeren 2006, brukte jeg dagevis på å forsøke å fange inn øyenstikkere med en 1 D Mk III og en 300/2,8 med mellomringer. Vi tok titusenvis av bilder og kunne hele tiden kontrollere alle detaljer, som for eksempel eksponering, dybdeskarphet og lysvinkling. Et slikt prosjekt hadde ikke vært mulig noen år tidligere, fordi det hadde kostet en formue i film og fremkalling og ikke gitt noen mulighet til å sjekke resultatet før filmen ble hentet etter fremkalling.

isbjørn svalbard Et innscannet dias fra en båttur på Svalbard i 1999:
En isbjørn lusket rundt i drivisen. Noen få sekunder
ble den stående med hodet hvilende på en iskant. Det så ut som om den hadde sovnet i stående stilling! Situasjonen bildet gjengir er viktigere enn den tekniske kvaliteten. En bank kjøpte bildet til bruk i en årsmelding som skulle utgis i Japan. Japanerne likte bildet så godt at banken kjøpte bildet også året etter.

Det ligger mange tusen bilder i diasarkivet. En del av dem er scannet med rimelig bra resultat. Det er vanligvis lett å se forskjellen i teknisk kvalitet på innscannet dias og digitale opptak.

Naturbilde fra Afrika. Elefant, kilimanjaro, kenya. Et bilde man gjerne tar vare på, selv om det er et dias fra tidlig 1990-tall. Ernest Hemingway gjorde begrepet "Sneen på Kilimanjaro" udødelig. (Novellesamling utgitt 1952).
Men snøen på Kilimanjaro varer neppe evig, og gamle dias kan være gode å ty til for ettertiden. Bildet er tatt i Amboseli National Park i Kenya i 1991.Det blir veldig mange fuglebilder!  Det er ikke så rart, fordi fuglene byr en naturfotograf på det meste; farger, former, merkelige opptredener, spill og slåssing, for å nevne noe.

lappugle
Lappugle med mus. Bildet er tatt på en tur til nordlige Finland i mars 2009. Ref: D5J8086.

Lappugler er veldig spennende og fotogene skapninger!

Vinteren er den kritiske årstiden, også for disse fuglene. Noen profesjonelle, finske naturfotografer hadde lokalisert denne lappuglen og reddet den fra sultedøden ved å venne den til å ta medbrakt, død mus. Vi deltok på en workshop og kom til "dekket bord".
Dette bildet ble premiert som gullbilde i konkurransen "Fotojakta" i bladet Villmarksliv i 2011.

 naturfoto elefantsel antarktis
En god latter forlenger livet! Denne elefantselhannen veier 2-3 tonn og slapper av på en strand i Antarktis. Det er ofte vellykket å vise bilder som folk synes er morsomme. Gjerne av dyr som har uttrykk eller viser adferd som vi kjenner oss igjen i. Ref: F5R8989.


naturbilder av fugler caracara falklandsøyene
En caracara har ingen begreper om nærgrensen på en 300/2,8!
Fra Falklandsøyene 24. oktober 2008. Ref: F5R6491.naturfoto fiskeørn
En fiskeørn stuper rett ned i vannet med et skikkelig plask. Og er fisken den har fått tak riktig stor, kan det se ut som om den er i ferd med å drukne. Det går historier om store gjedder som har dratt med seg fiskeørn ned i dypet.
Dette bilde ble premiert med gull og valgt til månedens bilde i NM i naturfoto, runde nr 4 (gulljakta i bladet Villmarksliv).
Det er tatt i Finland i 2008. 1D Mk III, 300/2,8, f5,6, 1/2500, ISO 1000. Mk III, Ref: D5J6959.


naturfoto fra rondane, dørålen
Det klassiske "postkortet" fra Dørålen. Med speilingen av Rondane fotografert fra den såkalte "brunstgropen for naturfotografer".  Men bildene blir fine de, gitt at vær og føreforhold er optimale. En forutsetning for at bildene blir bra er at det er snø på toppene og speilblankt vann.
Ref: R8S5375.Naturbilder fra Afrika. Leopard.
En praktfull leopard holder et våkent øye over sitt jaktområde fra sin faste plass i et digert tre, mens kveldssolen er i ferd med å forsvinne.
Se flere leoparder fra Afrika!
Ref: F5R3632.


kongeørn i dalen i telemark
Kongeørn fra Dalen i Telemark, januar 2014. Det vrimler av ørnebilder fra dette flotte stedet så det var fristende å forsøke en alternativ vri. Ref: PN2_8803.


Golden eagle from the renown place Dalen in Telemark in Norway. Pictures of these impressive birds are quite commonly published. I therefore tried to make some alternative images, by using very long exposures.
Making all these pages in English version proved very time consuming indeed!
I rather include information in English when relevant.

The images, though, are multilingual: If good enough, no comments in any language are necessary.

Good images have their own language!  

løve i masai mara
Kongen i Masai Mara skuer utover sitt rike, rett før uværet bryter løs.
Ref: K4A_5517bw.
Se flere bilder fra Afrikaturen i november 2013!

The king of  Masai Mara is having his overview over his huge territory, just before a thunderstorm strucks.
Visit my page Africa 2013!


bilde fra Petra i Jordan
A really beautiful combination of culture and nature: Petra in Jordan. Ref: 81A8077.


kongeørn
Kongeørn. Med et så fabelaktig syn, er det fint å ha en god utsiktsplass!
Golden eagle on its selected observation post. Perfect match to his extreme eyesight.
Ref: DSC_9861.


fluefisker i Engerdal
Fluefisker i Trysilelven. Flott motiv for en fiskeinteressert fotograf.

bilde av svaner
Visit my page featuring pictures of swans!
Se noen av vinterens svanebilder! Ref: PAN_2642.

 norske naturfotografer (NN)
I 2012 søkte jeg medlemskap i foreningen Norske Naturfotografer og ble enstemmig innvalgt. Det var stas!
Norske Naturfotografer er en forening for helt eller delvis profesjonelle naturfotografer som er bosatt i Norge. Foreningen ble stiftet i 1976 og teller for tiden 80 medlemmer. Mer informasjon om foreningen finner du her!svartbjørn, alaska
Visiting the public lavatory may prove challenging in Alaska! You never know who's next!
Det kan være spennende å gå på do i Alaska. Du vet ikke alltid hvem som står etter deg i køen!

moose, denali, alaska
Denali nasjonalpark var mettet med høstfarger. Og de store elgoksene holdt på med å feie sine gevir. Tid for brunst, elgkuer og mye moro! Ref: KGA7487.


moskus ved vålåsjøen

I juni 2012 dukket det plutselig opp en moskus i hytteveggen ved Vålåsjøen. Les mer her!

nm i naturfoto 2011
Norgesmester i Naturfoto 2011 !
-Det er klart jeg er veldig stolt av det.

fotojakta i Villmarksliv 2011
Det er bladet Villmarksliv som arrangerer konkurransen Fotojakta, også kalt
NM i naturfoto.
 
Jeg er stolt av å ha vunnet konkurransen i 2011, med så mange dyktige naturfotografer som konkurrenter. Premien er en tur til Alaska høsten 2012!
En oppsummering av de
10 rundene i dette
mesterskapet kan du se her!
Resultatlisten ser du her!

grizzlybjørn fisker i russian river, alaska
Enorme mengder med sockeyelaks går opp i Russian River om høsten. Grizzlybjørnene har gode dager. Til slutt er de så mette at de bare tar en liten jafs av hver laks de fanger.
Ref: KGA6738. 
Bildene som vises på disse sidene er tatt forskjellige steder i Norge, i Norden eller i andre deler av verden. Noen bilder er resultat av timevis med venting i kamuflasje, andre igjen er tatt på tur i skog og mark eller fra et bilvindu på en øde skogsbilvei.

Det er ofte en del spørsmål om tekniske data, derfor har jeg på flere av bildene nevnt kameratype, objektiver, blender, lukker og ISO. Alle bildene skal ha et referansenummer som det er fint å få oppgitt i tilfelle spørsmål.

Naturfoto av toppdykkere fra Østensjøvannet
Østensjøvannet er en perle, godt innenfor grensen for Oslo by. Her trenger du hverken kamuflasje eller åte. Toppdykkerne gjør villig vekk sine kunster, tilsynelatende uten for mye genanse i forhold til langlinsede naturfotografer!
Ref: KG20996.

bilde fra Østensjøvannet
Vinteren 2010/2011 var veldig streng og nådeløs mot ender og gjess som holdt stand etter at Østensjøvannet frøs til. Noen fuglevenner organiserte fôring i den verste tiden. De brukte hundrevis av kroner til innkjøp av brød og solsikkefrø. For artenes overlevelse betød det ikke så mye. Men for hvert enkelt individ var det helt avgjørende. Mange av fuglene som gledet oss våren og sommeren 2011 hadde ikke overlevd uten denne ideelle innsatsen! 


naturbilde av orrfugl på spillplass
Våren er en veldig aktiv tid for en naturinteressert fotograf. I løpet av et par uker skjer alt samtidig. Som for eksempel intense spill av tiur og orrhøner. Og etter noen dager i slutten av april er det hele over. Har du ikke fått bildene dine da, må du belage deg på å vente nok ett år! 
1D Mk IV, 300/2,8, f 4,5, 1/1250. ISO 1000. Ref: N8D1209.


bjørn i finlandSlike bilder får du aldri ved å slentre rundt i skogen med kamera over skulderen. Oppskriften er tålmodighet.
Timer og dager i fotoskjul med fastmonterte kamera i "vinduskarmen" -
og utlagt åte!  Ref: F5R7474.blåstrupe fra dovrefjell
Det har blitt mange bilder fra Dovrefjell opp gjennom årene. Vi har hytte rett ved Fokstumyra. Dét gir jo mange fine muligheter! Ref: B8Y1557.

Denne og linkede sider er laget som et resultat av noen turer jeg har hatt de senere årene, utstyrt med fotoapparat og en sekk med objektiver. Opplevelsene vil jeg ikke ha vært foruten. Og bildene som sitter i hodet er - når alt kommer til alt - mer verdt enn dem jeg har fylt harddisken med!

silvery greebe falklandsøyene
Det finnes så mange merkelige fugler i denne vide verden!. Jeg har aldri sett noen med et så brennende blikk. Fuglen heter silvery grebe og vi fant den på Sea Lion Island, 1. november 2007.
I et regnvær så intens, at vi kunne like gjerne senket kamerautstyret ned i vann.
Canon 1D mark III, 500/4, f8, 1/800, ISO 1000. Ref: D5J7967.naturfoto hønsehauk
Hønsehauken drikker vann og speiler seg en vindstille og fin sommerkveld i Ungarn i 2010.
ID Mk IV, 600/f4, f5/1/640. ISO 3200.
Ref: N8D1758.

 

pingviner i antarktis
Polare områder byr på fantastiske muligheter for en naturfotograf. Men tilgjengeligheten er ofte vanskelig. Værforholdene på de sørligste breddegrader kan være ganske bistre. Men denne dagen, 15. november 2008 på Dancho Island i Antarktis, var riktig flott. Gentoopingvinene koste seg i det fine været. 1 Ds Mk III, 60 mm, f9 1/500, 250 ISO. Ref: F5R2784.

naturfoto kolibri
Kolibri fra Costa Rica. Ble gullbilde + månedens bilde i fotokonkurransen "Fotojakta" i bladet Villmarksliv i 2011.

Ref: B8Y5290.

foto egypt kulturminner

På mange turer har det også vært anledning til å fotografere kulturskatter.
Besøk sidene med bilder fra reiser og kulturminner!
Ref: egypt-1995-1015.

bilde fra burma / myanmar
Det har ikke bare vært snakk om å fotografere natur, fugler og dyr. Å besøke andre kulturer enn vår er veldig interessant. Vi har vært flere ganger i Burma. Et utrolig spennende land - ikke minst for fotointeresserte!
Ref: burma-2000-01-039.
Flere bilder fra Burma / Myanmar kan
du se her!


foto frimerker norske skillingsmerker
Jeg har hatt frimerker og filateli som levevei siden 1970-tallet. Det har blitt titusenvis med bilder av slike objekter. Mange av kostbare enkeltobjekter på auksjonene, men også bilder av lotter og samlinger som gir fotografen litt større utfordringer.
Ref: M7747.
Naturfoto fuglebilder kongeørn
Kongeørn tatt fra et fotoskjul i Flatanger, Nord-Trøndelag. Rådyret er ikke slått av ørn, men av en bil, noen dager tidligere. Hvordan åtet er plassert, er helt avgjørende for hvor vellykket et bilde vil bli.

Dette bilde ble brukt på forsiden av en informasjonsbrosjyre for BioFoto - foreningen for naturfotografer i Norge.
Ref: R4680.

grågås fra Østensjøvannet
Denne grågåsen var et fast innslag ved Østensjøvannet sommeren 2006. Den herlige sveisen var antagelig et resultat av litt krangling på vårparten.
Ref: KGB0756.Hvorfor alt dette snekkerarbeidet med hjemmesidene?
- Jeg burde kanskje heller lempet bildene inn i en innkjøpt og ferdigpakket internettløsning og brukt tiden utendørs til fotografering i stedet. Men fordi jeg har puslet litt med html-sider siden midt på 1990-tallet, ble det vanskelig å holde seg helt vekk.
En interessant kombinasjon av to hobbyer, om du vil...Sist oppdatert 24.1.2024                                 Foto, tekster og webdesign:  Kjell Germeten ©