antarktis naturfoto colibri flyvende dachs ismåke svalbard leopard himalaya nepal fiskeørn blåstrupe norske skillingsmerker  


svaner

andre motiver / reiser

kulturminner

En naturfotograf tar gjerne en tur til Hornborgasjön, (Västergötland i Sverige) for å fotografere traner i april. Den som ikke vender hjem med mange bilder av traner, sangsvaner, grågjess og andre fotogene fugler, har vært uheldig, for å si det sånn!


Det er viktig å få litt fint vær når tranene flyr inn om morgenen. Som her, den 11. april 2016.
Med solen rett i mot, og 1000 mm brennvidde, er det viktig å passe godt på øynene!
Ref: D4S_8890.

Bilde av traner i flukt over Horngorgasjön.
Hornborgasjön er et eldorado for naturfotografer.
Hvert år i april er det  tusenvis av traner som hviler ut i dette flotte våtmarksområdet, på veien mot hekkeplassene lenger nord i Norge og Sverige. Naturfotografer kommer hit fra en rekke land for å sikre seg gode bilder av traner og andre fugler som holder til i området. Og svenskene har tilrettelagt mulighetene for dette på en imponerende måte! Ref: DSC3936.


Bilde av traner i flukt ved Hornborasjön i Sverige.Å fotografere tranene i flukt med lange lukkertider på kamera var en øvelse. Et hus i bakgrunnen ble i overkant tydelig med 850 millimeters brennvidde!  Ref: DSC5016.


Bilde av traner i flukt i soloppgang.
En skikkelig klisjé, javel, men stemningen var veldig flott. Solen kom opp i løpet av noen få minutter, og bare en halv time senere var lyset alt for hardt til å få noen flere bra bilder. Og den som i iveren fulgte flokken av traner med søkeren rett inn i sollyset, risikerte "hvit-stokk-fokus". Ref: KGA6903.


naturfoto av sangsvaner i kurtiseDet var ganske mange sangsvaner sammen med tranene. Tett med fugler og mye aktivitet. Men enkelte fikk jo litt tid for seg selv likevel.
Ref: K4A-8712.

Besøk gjerne min nettside med svanebilder!

Bilde av grågjess i flokk. Naturfoto grågås panorering.
Panorama grågås. Ref: DSC4951.


bilde av traneformasjon, traner i fluktFotograferer du en fugleflokk, er det lett å sprenge formatet. Med "løse vinger" og "halve fugler" som resultat. Men noen ganger kan du være heldig. Dette er 100 % av bildebrikken. Såpass til flaks at det er artig å vise resultatet! Bildet er tatt med 500/4 på frihånd og 1/30 sek, f 14 og ISO 2000. Ref: PN25778.

Sist oppdatert 14. 8. 2021.                                                      Foto, tekster og webdesign:  Kjell Germeten ©